Stáváš se navždy zodpovědný za to, cos k sobě připoutal. Antoine de Saint-Exupéry

Sýček patří do čeledi puštíkovitých, je rozšířený v severní Africe, Evropě mimo Skandinávský poloostrov, střední Asii, dokonce byl kdysi vysazen ve Velké Británii a Novém Zélandu. Dorůstá velikosti holuba, má širokou nízkou hlavičku, krátký ocas a mohutné končetiny s typickými ostrými drápy. Zbarveni jsou tmavě hnědě se světlejšími skvrnami, břicho pruhované, spodní ocas a končetiny jsou světlé. Mají výrazné žluté oči s bílým pruhem nad očima.
Živí se drobnými hlodavci, hmyzem, ještěrkami, dokonce žábami a hady, mláďata krmí žížalami. V domácím chovu předkládáme myši, zophobasi, sarančata, dokonce nepohrdli vařeným ptačím rizotem (drůbeží nebo hovězí maso, rýže, kořenová zelenina).
Hnízdí od dubna do července v dutinách stromů. V chovu se nám nejvíce osvědčily úzké dlouhé budky, připomínající vykotlanou silnou větev.
V letech 2013 až 2015 jsme je každoročně odchovávali, než nám uhynul chovný samec. Letos jsme postavili nový pár, který už žije ve voliéře několik měsíců společně. Někteří chovatelé doporučují po hnízdění páry rozdělit a spojit až další rok při toku, aby nedošlo k napadení samce mohutnější samičkou. Odchovaná mláďata jsme poskytli dalších záchranným stanicím jako chovné páry a část jsme ve spolupráci AVES, z.s. Kladno vypustili zpět do přírody.
V posledních letech je silně ohrožený, jeho stavy se za posledních 30 let snížily o 60%. Odhaduje se populace v České republice na méně než 100 párů. V roce 2018 byl sýček zvolen ptákem roku.

Vylétlé mládě  Vylétlé mládě

Vylétlé mládě